Speciality chorvatské kuchyně

Speciality chorvatské kuchyně

Chorvatsko znamená pro české turisty hlavně dovolenou na plážích Jadranu. I vnitrozemí tohoto státu má pro své návštěvníky řadu příjemných překvapení. Ve Slavoniji – území ve východní části Chorvatska – je sice převážně rovinatá krajina a lesní porosty jsou zde úplně jiného rázu než v Česku, zato vás překvapí pohostinní obyvatelé a jejich vynikající národní kuchyně

.
A co je typické v gastronomii pro něžné pohlaví v této části světa? Ženy zde často popíjí vinný střik – bílé víno Graševinu si ředí perlivou vodou. Káva, ta nechybí na stole nikdy. Popíjí se z malých hrníčků a je silná. Vaří se buď v džezvě nebo klasické presso. V kavárnách ve vnitrozemí patří káva k levnějším nápojům, ale uchovává si kvalitu. I sladké pečivo je jiné než ve střední Evropě. Pod pojmem „kolač“ nečekejte tvarohový s povidly. Většinou jde o řezy s krémem. Jako příloha k hlavnímu jídlu je často podáván chléb. Velmi dobrý si můžete koupit v pekárnách, je bílý a čerstvý chutná nejlépe. Rohlíky jsou v domácnostech méně časté, jsou dražším pečivem, než je tomu u nás.

Speciality chorvatské kuchyně

Zde je jeden z receptů, který si můžete připravit doma i sami. Protože se místní kultury prolínají, na tento pokrm narazíte stejně tak v Bosně, Hercegovině, Srbsku nebo i Bulharsku a Turecku.

SARMA

K přípravě sarmy potřebujeme kysané zelí v hlávkách. Dá se sehnat i u nás v obchodních řetězcích, nebo si je připravíte sami. Pod pojmem rychlokvašené zelné listy lze nalézt postup přípravy na internetu.
K přípravě sarmy potřebujete:
2 ks cibule
1 lžíce vegety
½ lžíce soli
2 lžíce mleté papriky
Olej
1 hrnek vody
1 kg mletého masa
1 hrnek rýže
Zarovnaná lžíce pepře
Listy kysaného zelí
1 vejce
Slanina, uzená klobása, uzená žebra podle chuti.

Cibuli nakrájíte nadrobno, na oleji necháte zesklovatět, přidat trochu vody, vegetu, sůl, pepř, papriku a dusit. Dodáte mleté maso a rýži a podusíte ještě 5 minut. Nakonec rozšlehané vejce a dobře promíchat. Směs má být hustší. Vezmete list kysaného zelí, dáte na list lžíci směsi s masem a zabalíte. Nejdříve zahnout díl blíž k vám, pak díly po stranách a nakonec srolovat. Na dno hrnce se dají na dno malé a potrhané listy kys. zelí, na ně pak skládáte složené balíčky sarmy. Když naplníte jednu řadu, mezi ně proložíte slaninu, klobásu, uzená žebra (nejlepší jsou domácí suroviny, sarma má pak tu správnou chuť). Zelí je samo o sobě slané, proto se masová směs solí jen přiměřeně. Zalijeme vodou a vaříme 2-3 h bez míchání. Hrncem jen občas otočíme, příp. protřepeme. Když jsou balíčky sarmy uvařeny, připraví se zvlášť zásmažka na pánvičce. Na oleji se trochu usmaží 2 lžíce mouky a 1 lžíce sladké mleté papriky na řidší kašičku. Naleje se do hrnce se sarmou a povaří se ještě 15 minut. Sarma se podává s bílým chlebem.

Speciality chorvatské kuchyně